Frikadellesmørrebrød med kartoffelsalat

Frikadeller smager skønt både varme og kolde, så når jeg laver frikadeller bliver det altid en større portion, så jeg kan bruge dem til frokost dagen derpå. Af samme princip, så koger jeg også altid lidt ektra kartofler, så de kan blive til en kartoffelsalat.

Jeg har fået rigtig mange forskellige frikadeller og nogle nyder jeg mere end andre, men det er heldigvis en rimelig tilgivende ret – Så længe de ikke bliver nogle vildt tunge basser.

I forhold til om hvorvidt man skal bruge ren gris eller kalv og flæsk, så synes jeg at begge fungerer fint, men jeg hælder personligt mere til kalv og flæsk. Prøv begge og find ud af hvad der passer dig bedst.

Jeg er blevet lidt inspireret af Hallernes Smørrebrød og er begyndt at bruge en lille smule frisk timian i min kartoffelsalat. Det spiller rigtig godt sammen op til frikadellen.

På en solskinsdag som i dag, så kunne man godt blive fristet til en lille øl eller en iskold G&T til sin frokost. Især når der er tale om godt smørrebrød 😉 Hvis du har muligheden, så vil jeg foreslå en Uncle Sam fra Det Våde Får eller en klassisk G&T med Elg no. 1 og Indian tonicvand.

Ingredienser

Frikadeller

500 g hakket kalv og flæsk
1-2 rødløg (du kan også sagtens bruge alm.)
2 æg
2 spsk rasp (havregryn kan også bruges)
1 spsk hvedemel
1½ dl mælk
½ dl danskvand
½-1 tsk muskatnød
½ tsk allehånde
5 g salt
Godt med peber
Masser af smør

Kartoffelsalat

500 g kartofler
3 spsk creme fraiche
1½ spsk mayonnaise
1-2 tsk dijonsennep
En håndfuld radiser
2-3 forårsløg
2 tsk frisk timian
½ bundt purløg
Et nip sukker
Salt og peber

Rugbrød
Mere smør
Lidt purløg og timian til pynt
Evt. lidt surt

Fremgangsmåde

Frikadeller

Riv løgene fint (jeg plejer bare at komme dem i min minihakke og give dem en ordentlig omgang). Bland alle ingredienser i en skål. Rør rundt med en træske og sæt til side til at hvile i ca. 30 minutter. Ja, det er en meget våd fars. Våd fars = luftige dunser.

Steg frikadellerne på en stor pande med masser af smør. Jeg foretrækker mine frikadeller mellemstore, så her skulle være være til i hvert fald 10 frikadeller. Form frikadellerne med en ske og steg dem i 7-8 minutter på hver side ved middelvarme.

Kartoffelsalat

Kog kartoflerne i let saltet vand i ca 20 min eller til de er møre, men ikke falder fra hinanden. Stil dem til side til at køle af. Hvis det skal gå hurtigt, så kom dem i køleskabet.

Hak forårsløg, radiser og krydderurter fint. Bland creme fraiche, mayonnaise og sennep og smag til med sukker, salt og peber. Du skal kunne smage senneppen, men den må ikke være alt for dominant.

Skær de kolde kartofler i små stykker og bland det hele sammen. Smag evt. til igen med salt og peber.

Anret smørrebrøddet

Skær frikadellerne i skiver og skær lidt grønt. Jeg kan godt lide cherrytomater (lidt syre) og agurkeskiver (lidt sprødt) til dette stykke smørrebrød, men det er smag og behag.

Hak purløgene.

Smør brøddet (hvis du bruger smør) og anret madden med frikadelleskiver, kartoffelsalat, frisk purløg, grønt og lidt timian.

Velbekommen 🙂

Om Madentusiasten

Madentusiasten er Greatwater.dk’s faste mablogger, som også har skrevet kogebogen “Èn vin til hele menuen“.

Denne bog kan købes her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *