Søndagsburgerhygge med syltede rødløg og hjemmerørt trøffelmayo – og andre små burgerfifs

Vi elsker alle sammen gode burgere og selvom man kan få nogle helt fantastiske burgere ude i byen, så er der stadig ekstra tilfredsstillende ved at lave dem selv.

I dette blogindlæg vil jeg introducere jer til et par af mine gode fif til at lave den superlækre burger derhjemme uden at I nødvendigvis skal kaste jer ud i den overdrevne kogekunst.

Jeg forbinder en rigtig god burger med en grillet bøf. Selvfølgelig kan man lave en god burgerbøf på panden, men jeg elsker bare den grillede smag. Det er lidt af det, der gør en burger rigtig god for mig.

Før jeg fik en Jensen Grill, så var en ordentlig brugerbøf lavet på grillen noget der var forbeholdt sommeren og typisk når jeg havde venner på besøg for det med at tænde op i kuglegrillen bare for at lave 1-2 burgere virkede som en smule overkill. Men nu om dage kan jeg, når jeg bare er mig, nøjes med at tænde den ene af de 3 gasbrændere og kun fylde en af kulbakkerne med et par håndfulde kul. Så føles det lidt mere ok at “solo-grille”.

Husk rabatkode GRILL-0088, når du køber en Jensen Grill.

Jeg vil på det kraftigste anbefale at bruge hakket oksekød med min 8-12% fedt. Jeg ved godt at vi skal være sunde og alt muligt, men risikoen for at kødet tørrer ud på grillen er super høj med kød med en lavere fedtprocent og så er der ligesom ikke så meget ved det. Brug det fedtfattige hakkekød til gryderetter og nyd din burger.

Mht. til fyld, så er mulighederne mange – Jeg er personligt rigtig glad for bacon, cheddar, syltede rødløg, chilimarinerede hvidløg, hjemmerørt spicy ketchup og trøffelmayo – og selvfølgelig tomat, salat og rå rødløg. Jeg vil berøre et par af dem dybere, men husk at prøve dig frem. Der er aldrig noget der er forkert i madlavning (undtagen ananas på pizza).

Lyder alle de her ting meget besværlige? Jeg kan love dig at det er de ikke. Bacon og god ost kan de fleste af os overskue, de chilimarinerede hvidløg køber jeg i supermarkedet og skære i fine skiver og både den hjemmerørte trøffelmayo og krydderketchup tager kun et par min. Det mest tidskrævende er de syltede rødløg og der er arbejdstiden ikke mere end 15 min og de er klar til brug efter kun 1 time. Så blev det hele lige pludseligt lidt mere overskueligt ik?

En anden rigtig vigtig ting er burgerbollen og selvom jeg har en god opskrift på den klassiske brugerbolle (en dej, der også kan bruges til at lave pølsebrød), så er jeg lige præcis på dette punkt ikke for fint til at købe de gode briocheboller i supermarkedet. I hvert fald ikke før jeg får mine opskrifter på briocheboller og kartoffelboller lige i skabet – og tanken var jo heller ikke at vi skulle vi jo heller ikke kaste os ud i et alt for stort arbejde i dette blogindlæg 😉

Jeg beklager at mine mål på min hjemmelavede krydderketchup er så vage, men sagen er at jeg har lavet den i så mange år at den bare sidder på rygraden og hvor meget der kommer i af hvad, anhænger rigtig meget af mit humor.

Nåh, men nu har jeg vist også kævlet nok. Lad os se på nogle opskrifter.


Ingredienser

Syltede rødløg

2 rødløg
1 dl æblecidereddike
1 dl vand
2 laubærblade
3-4 spsk brun farin (alm. rørsukker er også fint)
6-8 hele peberkorn
Et par nelliker
Evt. atamon

Trøffelmayo

2 dl god mayo
4-5 dråber god trøffelolie
Hvid peber
Evt. lidt revet trøffel – hvis du er i et luksus hjørne 😉

Bonus opskrift – Hjemmerørt krydderketchup

2 dl ketchup (Fx. Beauvais, Heinz eller Irma’s , jeg orker ikke den religionskrig, men bare ikke noget af det alt for billigt)
Oregano
Sød paprika
Stærk paprika
Løgpulver
Hvidløgspulver
Cayennepeber
Chiliflager
Peber

Selve burgerne

500 g hakket oksekød
4 burgerboller
Hakket iceberg eller en anden sprød salat
8 skiver god bacon


Fremgangsmåde

Syltede rødløg

Kom om alle ingredienser, undtagen løg, i en gryde og kog til sukret er opløst. Skær løgene i fine skiver i mellemtiden. Skyl et glas med atamon (eller skold det med kogende vand). Kom ca halvdelen af rødløgene i lagen og lad den koge i 2-3 minutter. De burde blive meget fine og meget pik ret hurtigt. Tag løgene op og kom den i sylteglas og gentag med resten. Fisk de sidste rødløg op og lad lagen hygge sig alene uden varme i et par minutter. Hæld lagen over rødløgene og sæt på køl i mindst 1 time. De burde være gode i 10-14 dage.

Trøffelmayo

Bland alle ingredienserne sammen. Yep, det var det. Så kunne det vist heller ikke blive lettere.

Hjemmerørt krydderketchup

Hæld ketchup op og smag til med alle de andre ingredienserne.

Selve burgerne

Steg bacon sprød og sæt til side. Et lille fif er at klippe de klassiske bacon strimler over på midten med en saks. Det gør dem nemmere at håndtere på panden.

Form bøfferne og krydder dem godt med salt og peber. Hvis du lige har rengjort grillen, så husk lige at have bøfferne en lille smule olie på den side der skal grilles først. Grill i 2 minutter, vend og kom cheddarost på. Skær og rist bollerne på grillen, mens du er i gang, men vær obs på at de ikke brænder på. Du vil have dem ristet, så de har en lille lækker skorpe på indersiden, så de ikke blive bløde det øjeblik du kommer mayo på dem.


Og hvad skal vi drikke dertil?

Byg jeres burgere og hyg jer for alle pengene med en god øl eller et godt glas vin.

Øllen vi tænker på er Det Våde Fårs øl Bolette:

Og vinen skal være Kelleris Vingaards “My Taste”:


Om Madentusiasten

Madentusiasten er Greatwater.dk’s faste mablogger, som også har skrevet kogebogen “Èn vin til hele menuen“.

Denne bog kan købes her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *