Den bedste langtidsstegteand med røg på en JensenGrill

Denne side er en del af Danmarks største blog med inspiration til, hvordan der kan tilberedes mad på en JensenGrill. Oversiten for denne blog kan ses her.

Denne blog handler om, hvordan den bedste langtidsstegte and bliver skabet via røg på en JensenGrill. Anden er jo noget vi skal have til Mortens aften eller hører juleaften til, men bør nydes oftere. Specielt efter vi prøvet at grille en and på en JensenGrill.

Hvis du har nogle tips til at bruge en JensenGrill, så skriv til os på info@greatwater.dk. Vi kvitter med en rabatkode til greatwater.dk, hvis vi bruger jeres tip.

Røg på en JensenGrill


Det er ikke nogen hemmelighed, at vi på bloggen elskser at grille på en JensenGrill – og specielt grille på en måde, så røgen kommer til at være en del af tilberedningen af de gode råvarer. Denne gang er det jo anden, som skal have en tur. Langtidsstegning ved ca 120 grad – og så skal det ske i en sky af røg. Så meget at naboerne kommentere dette, og kommer over og beundre både grillen og dyret, som ligger sagesløs på grillen i en røgtåge.

Der er mange måde en and kan tilberedes. Vi har også en blog omkring and på rotesseriet. I den blog så steger vi anden ved noget højre temperatur end vi gør her. Se den blog her.

I denne blog vil vi stege anden ved 120 grader. Her bruger vi nogle røgpiller, som kan købes i et byggemarked eller på forskellige hjemmesider. Vi bruger de alm. kulbakker med den bund, som er perfereret (huller). Det er også en mulighed at bruge rygesmuld, og her skal den faste bund bruges.

Der er stor forskel på piller og smuld. Smuld går der ikke så hurtigt ild – og temperaturen kan holdes ned nemt.

Den vigtigste øvelse efter vores erfaring er at holde varmen nede.

Derfor skal man vælge sit våben. Enten røg, kul eller gas. Det sidste – gas – er nemt at justere. Kul er straks værre. Hvis man får langt for mange kul i bakkerne, når man nemt over 250 grader, hvilket brænder anden af alt for hurtigt.

Anbefalingen er at lægge rygepillerne bakkerne, men kun tænde op i den ene side. Halvdelen af rygepillerne kan også godt have ligget i vand, på den måde bliver ikke alle pillerne brændt af med det samme.

Forberedelse af anden


En JensenGrill har en størrelse, at der kan godt komme en kæmpe and eller flere ænder på samme grill. Dog er det vigtigt, at de enten ligger i en foliebakke eller en brædepande. Specielt hvis der bliver brugt kul eller rygebriketter, så kan fedtet fra anden give flammer.

Anden kommer normalt med indvolde, hals etc. Tag dem ud og læg dem i en foliebakke, som skal være med til at samle fedt og andre safter op fra anden. Nogle vil tage leveren fra. Det gjorde vi.

Anden skal fyldes med noget. Det dette kan være alt fra æbler, appelsin, svesker til hele grene af krydderurter etc. Lave lidt ekstra og kom det ned sammen med indvolde og hals i drypbakken. Det giver alt sammen smag.

Herefter skal anden monteres på selve rotisseriet. Brug evt. nogle kødnåle for at holde vinger og evt. ben ind til kroppen, så den kan komme rundt.

Og vupti så er vi i gang.

Stegning


Start motoren … og så vent et par timer. Sørg for at temperaturen holder sig omkring de 110 grader. Er grillen for varm, så løft lovet, så luften bliver kølet af. Er den for kold, kan der suppleres med gasbrænderne.

Det er vi specielt ikke interesseret i, da flammer nemt kan få grillen over 300 grader. Det er noget langt fra vores ønske om at have langtidsstegning. Nogle gange sker det, men så gælder det om at få dæmpet ilden og lukket luften ud af grillen ved at åbne låget helt og smide vand på flammerne.

Tjek enten ved at have et stegetermometer, eller skær et snit ved låret. Er saften klar, så har anden klar.

Lad anden hvile, mens sovens gøres færdig. Brug evt. sidebrænder til at lave sovsen. Læs mere om hvad du kan med en sidebrænder til en JensenGrill her.

Sovsen


Saucen – vi skal ikke glemme saucen! Det er der mange måde lave på.

En metode er …

Svitch løg og champion i en gryde. Tilsæt rødvin. Mens anden steger, så lader man vinen koge ind. Løbende tilsæt det andefedt og safter, som samles op i drypbakken.

Sent i forløbet tilsæt andefon og fløde. Og bum, så er der sovs.

Tilbehør


Til anden er der mange muligheder for at lave tilbehør. Det er alt fra den traditionelle kartofler, rødkål etc. til det mere – for nogle – alternative, som store salater. Intet er forkert.

Her er et par forslag, som vi har fået fra Madentusiasten (Klik på for at komme hen til opskrifterne):

Velbekomme …

Og hvad med resterne? Den lækreste ande-anden-dags-burger …


Vi havde en rigtig stor and, som til få mennesker godt kan være lidt af mundfuld selv samme dag den blev tilberedt. Nu er anderester noget af det lækreste.

Hvad skal vi drikke til?


Jf. vinanmelder Søren Frank sætter andefedtet dagsordnen for, hvad der kan serveres til. Amarone har været det eneste rigtige for rigtig mange.

Her på Greatwater.dk har vi kun danske produkter. Og generelt vil de fleste af Kelleris Vingaards hovedvine gå til and:

Hvis man er mere til øl, så har vi et par øl fra det våde får, som går godt til and:

Til dem som tør noget, så skal I prøve en mjød:

Om JensenGrill – det danske ultimative alternativ indenfor grill


Greatwater.dk har indgået en aftale med JensenGrill, hvor det er muligt, at købe denne gril med en rabat på 10% (og tilbehør købt sammen med grillen) ved brug af denne rabatkode: GRILL-0088. Brug dette unikke tilbud og køb den her.

Læs mere om denne grill her på greatwater.dk.

Om Madentusiasten


Madentusiasten er Greatwater.dk’s faste mablogger, som også har skrevet kogebogen “Èn vin til hele menuen“.

Denne bog kan købes her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *