
Den bedste rotisserie and på en JensenGrill
Denne blog er en del af en serie om, hvordan man får de bedste resultater på en JensenGrill. De andre blogs kan ses her.
Denne blog handler om, hvordan den bedste and bliver skabet via rotisserie og en JensenGrill. Anden er jo noget vi skal have til Mortens aften eller hører juleaften til, men bør nydes oftere. Specielt efter vi prøvet at grille en and på en JensenGrill.
Hvis du har nogle tips til at bruge en JensenGrill, så skriv til os på info@greatwater.dk. Vi kvitter med en rabatkode til greatwater.dk, hvis vi bruger jeres tip.
Pas på med varmen
Den vigtigste øvelse efter vores erfaring er at holde varmen nede. En and skal steges omkring de 180 grader. Hvilket peanuts mod, hvor meget varme der kan skabes i en JensenGrill. Speedometeret – kunne man forledes til at sige – går til 500 grader, og det er muligt at nå de grader. Det er ren pyrolyse, som en af mine venner udbrød, da han så speedometeret.
Derfor skal man vælge sit våben. Enten røg, kul eller gas. Det sidste – gas – er nemt at justere. Kul er straks værre. Hvis man får langt for mange kul i bakkerne, når man nemt over 250 grader, hvilket brænder anden af alt for hurtigt.
Anbefalingen er at lægge få kul i bakkerne, nogle gange er halvdelen nok. Der kan tilføjes kul undervejs, hvis dette måtte være nødvendigt. Nogle kul eller briketter holder ikke særlig længe. Andre i ganske mange timer.
Headbeans er en af dem, som holder ganske længe og er et udmærket valg til dette formål.
Hvis man skal grille en pølse kan man nøjes med briketter eller kul af en anden kvalitet. Dels går det rigtig stærkt at tænde op i grillen, dels er det ikke muligt at kvæle ilden, som det kendes fra den kendte kuglegrill, så briketter kan bruges til efterfølgende optændinger.
Forberedelse af anden
Jensengrill er kvalitet hele vejen. Ingen tynde materialer, heller ikke i det den rotisserie tilbehør, som kan købes sammen med JensenGrill.
Dette lækre rotisserie kan købes på JensenGill.com. Hvis I påtænker at købe grillen, så husk at bruge den rabatkode, som står i bunden af denne blog.
Tilbage til anden.
Størrelsen af anden kommer til at have en betydning. Hvis det er en af de store, så er der ikke meget plads mellem and og risten. Dvs. højden på drypbakken må ikke være særlig høj. Den and, som vi havde på spyddet var 2400g. Anden kommer normalt med indvolde, hals etc. Tag dem ud og læg dem i en foliebakke, som skal være med til at samle fedt og andre safter op fra anden. Nogle vil tage leveren fra. Det gjorde vi .

Anden skal fyldes med noget. Det dette kan være alt fra æbler, appelsin, svesker til hele grene af krydderurter etc. Lave lidt ekstra og kom det ned sammen med indvolde og hals i drypbakken. Det giver alt sammen smag.

Herefter skal anden monteres på selve rotisseriet. Brug evt. nogle kødnåle for at holde vinger og evt. ben ind til kroppen, så den kan komme rundt.

Og vupti så er vi i gang.
Stegning
Start motoren … og så vent et par timer. Sørg for at temperaturen holder sig omkring de 180 grader. Er grillen for varm, så løft lovet, så luften bliver kølet af. Er den for kold, kan der suppleres med gasbrænderne.
En god regel er at stege og grille lige så mange timer som antal kg anden har.

Tjek enten ved at have et stegetermometer, eller skær et snit ved låret. Er saften klar, så har anden klar.
Lad anden hvile, mens sovens gøres færdig. Brug evt. sidebrænder til at lave sovsen. Læs mere om hvad du kan med en sidebrænder til en JensenGrill her.
Sovsen
Saucen – vi skal ikke glemme saucen! Det er der mange måde lave på.
En metode er …
Svitch løg og champion i en gryde. Tilsæt rødvin. Mens anden steger, så lader man vinen koge ind. Løbende tilsæt det andefedt og safter, som samles op i drypbakken.
Sent i forløbet tilsæt andefon og fløde. Og bum, så er der sovs.
Tilbehør
Til anden er der mange muligheder for at lave tilbehør. Det er alt fra den traditionelle kartofler, rødkål etc. til det mere – for nogle – alternative, som store salater. Intet er forkert.
Her er et par forslag, som vi har fået fra Madentusiasten (Klik på for at komme hen til opskrifterne):
Velbekomme …
Hvad skal vi drikke til?
Jf. vinanmelder Søren Frank sætter andefedtet dagsordnen for, hvad der kan serveres til. Amarone har været det eneste rigtige for rigtig mange.
Her på Greatwater.dk har vi kun danske produkter. Og generelt vil de fleste af Kelleris Vingaards hovedvine gå til and:
Hvis man er mere til øl, så har vi et par øl fra det våde får, som går godt til and:
Til dem som tør noget, så skal I prøve en mjød:
Om JensenGrill – det danske ultimative alternativ indenfor grill
Greatwater.dk har indgået en aftale med JensenGrill, hvor det er muligt, at købe denne gril med en rabat på 10% (og tilbehør købt sammen med grillen) ved brug af denne rabatkode: GRILL-0088. Brug dette unikke tilbud og køb den her.

Læs mere om denne grill her på greatwater.dk.
Om Madentusiasten
Madentusiasten er Greatwater.dk’s faste mablogger, som også har skrevet kogebogen “Èn vin til hele menuen“.

Denne bog kan købes her:

Bogen – Èn vin til hele menuen
I denne bog opfordrer madentusiasten, Cecilie M. K. Pedersen, jer til at vende den klassiske tanke om mad og vin lidt på hovedet og gøre vinen til den røde tråd i måltidet. Hun har inddelt de 4 store “vintyper” (mousserende, hvid, rosé og rød) i nogle brede kategorier og giver nogle bud på hvordan en 3 retters menu kan se ud til de forskellige kategorier. Åbn den flaske vin du har lyst til og drik den til hele menuen!