De bedste okse tvær bov på en JensenGrill
Over tid vil vi udvikle denne blog til det ultimative sted at forstå, hvordan vi kan stege/ryge den bedste okse tvær bov på på en JensenGrill.
Okse tvær bov er vel det stykke på koen, som kan sammenlignes med sparreribs fra grisen. Spareribs er også en populær grillret, men tjek lige de andre ting ud, som vi også har forsøgt os på i en JensenGrill.
Denne side er en del af Danmarks største blog med inspiration til, hvordan der kan tilberedes mad på en JensenGrill. Oversiten for denne blog kan ses her. Her har vi også skrevet om selve flæskestegen, som I kan læse om her.
Okse tvær bov har godt at blive langtidsstegt og få en masse røg
Da hustanden fik en kvart ko, så fulgte der denne her oksetværbov med. Normalt et stykke kød mange går forbi nede hos slagterne, da man eller gerne vil have et regulært stykke kød til en bøf eller en god steg.
Sådan tænker vi ikke. Helt anderledes tænkte vi, at vi skal give den tid og noget røg i en JensenGrill. Inden selv den øvelse, så ville vi sprænge dyret i en saltlage – for det er et sådan stykke kød, hvor vi ønsker at gøre kødet mørt. Det får man ikke gjort mørt, hvis vi kun smider den på grillen – og slet ikke under stor varme.
Dagen inden
Dagen inden tog vi kødet ned i en balje med vand, salt og nogle friske krydderier fra haven. Dette kaldes også at sprænge kødet, men hvor der både kan anvendes salt/sukkerlage til at sikre at kødet bliver mørt.
Sprængning af kød er en mild saltning. Saltningen tilfører kødet saftighed og smag, men forlænger ikke kødets holdbarhed. Man kan sprænge alle typer kød, især de fedtholdige kødstykker er velegnede til saltning. Det må man sige, at tværboven er – et fedtholdigt kødskykke.
Ganske simpelt. Det tager bare lidt tid – og det skal man have, når den står på slow cooking.
Selve dagen – og tid til at finde sin JensenGrill frem
I dette tilfælde fik kødet 12-16 timer i saltlagen. Den lagde vi op på en stegholder, som blev sat under en foliebakke. Inden vi smider kødet i grillen skal vi lige starte røgen.
Vi lagde rygesmuld i bakkerne. Dsv. vi lagde en fast bund i bakkerne, som vi så fyldte med smuld. Hvis der anvendes ryge-piller eller ryge bark, så anbefales det at vælge den bund med huller i. Placer bakkerne yderst – både i højre og venstre side.
Rygesmuldt sætte i gang med brænderne – igen de to yderste i hhv. højre og venstre side. Det går forholdsvis hurtigt. Så snart smuldet begynder at ryge, så skal de to yderste brændere slukkes. Herefter bruges den midsterste brænder til at styre varmen. Her skal vi sigte efter 140 grader – og det skal ske i ca. 4 timer.
Normalt vil man vædde kødet ved stegning. Husk her, at hver gang du åbner låget, så slippers der røg ud. Det er synd, da det jo er forbeholdt kødet. Det man kan gøre, er at vente til rygesmuldet er sluppet op.
Tilbehør
Der skal være sovs til.
Men derudover kan der være en række lækre salater. Bl.a. Hot bacon caprese fra Madentusiasten. Læse mere om denne lækre salat her.
Og hvad drikker vi til en bov?
Her er helt naturligt, at Kelleris Vingaards “hovedvine” er bedst, men hvor der er også er fundet plads til “lille my” – My Taste.
-
Kelleris Vingaard – Utopia Rondo 2006 – Dansk rødvin fra Nordsjællandkr. 250,00
-
Kelleris Vingaard – Utopia Fransk Barrique 2008 Rondo – Dansk rødvin fra Nordsjællandkr. 225,00
-
Kelleris Vingaard – Utopia Rondo 2008 – Dansk rødvin fra Nordsjællandkr. 225,00
-
Kelleris Vingaard – Utopia Cougar 2009 – Dansk rødvin fra Nordsjællandkr. 225,00
-
Kelleris Vingaard – Utopia Rex 2009 – Dansk rødvin fra Nordsjællandkr. 225,00
-
Kelleris Vingaard – My Taste 2010 – Dansk rødvin fra Nordsjællandkr. 120,00
Og er man til øl, så er Det Våde Fårs Bolette at anbefale.
Det Våde Får – Bolette – Lys belgisk ale – Fra Nordsjælland
Lys Belgisk ale på 7%. Humlet til 26 IBU.
Bolette har let krydret smag og er moderat humlet. Anvendelse: Nydeøl på terrassen efter en lang dag. Og rigtig god til aftensmaden, går især godt til kraftige og/eller krydrede retter.
Serveres ved 8-10C.
Alternativ Kvassish …
Det Våde Får – Kvassish – Russisk inspireret ale – Øl fra Nordsjælland
Russisk inspireret ale på 3%. Humlet til 17 IBU.
Kvassish er inspireret af den russiske drik kvass (квас). En dejlig, frisk sommerøl tilsat generøse mængder ristet hvedebrød fra den lokale restaurant Rabarbergaarden.
Serveres ved 4C.
Og vi har et alternativ indenfor kategorien mjød:
Om JensenGrill – det danske ultimative alternativ indenfor grill
Denne blog er en del af en blogserie omkring, hvor man får de bedste resultater på en JensenGrill. Vores ambition er at blive den side, hvor vi har flest tips og tricks. De andre blogs kan ses her.
Greatwater.dk har indgået en aftale med JensenGrill, hvor det er muligt, at købe denne gril med en rabat på 10% (og tilbehør købt sammen med grillen) ved brug af denne rabatkode: GRILL-0088. Brug dette unikke tilbud og køb den her.
Læs mere om denne grill her på greatwater.dk.
Om Madentusiasten
Madentusiasten er Greatwater.dk’s faste mablogger, som også har skrevet kogebogen “Èn vin til hele menuen“.
Denne bog kan købes her:
Bogen – Èn vin til hele menuen
I denne bog opfordrer madentusiasten, Cecilie M. K. Pedersen, jer til at vende den klassiske tanke om mad og vin lidt på hovedet og gøre vinen til den røde tråd i måltidet. Hun har inddelt de 4 store “vintyper” (mousserende, hvid, rosé og rød) i nogle brede kategorier og giver nogle bud på hvordan en 3 retters menu kan se ud til de forskellige kategorier. Åbn den flaske vin du har lyst til og drik den til hele menuen!