Kalvekebab med hjemmerørt hvidløgsdressing og friskbagt fladbrød
Jeg vil være lidt fræk og våge den påstand at hvis du aldrig har fået hjemmelavet kebab, så har du ikke fået kebab! Mørt kød, der smelter på tungen med sprøde grøntsager og en god dressing i et lunt og saftigt fladbrød. Det er simpel mad, men den slags simpel mad, der tilfredsstiller mere end bare sulten. Det tilfredsstiller sjælen.
Well, min sjæl i hvert fald 😉
Kebab betyder sådan set bare “stegt kød” og kan laves i ovn, på panden, over ild eller på grillen – Men som med alt andet kød, så er det selvfølgelig bedst på grillen. Normalt ville man bruge inderlår, men jeg faldt over en pakke “red maden” kalve rib-eye og flottede mig selv.
Den gode opskrift på fladbrød ramte jeg for flere år siden, men den helt rigtige kebabmarinade har været lidt sværere at finde. Jeg tror dog at jeg er ved at komme tættere på den. Jeg tilføjede stødt ingefær til dagens opskrift og det balancerede kanellen så fint 😀
Det skal siges at jeg godt kan lide at min kebab smager af noget, så jeg er rundhåndet med cayennepeber – Du skal måske holde lidt igen eller udlade det, hvis du ikke er til det stærke. Skal du lave maden til mange mennesker, så hold helt sikkert igen med cayennepeber og server en god chilisauce/chiliolie ved siden af.
Til en god kebab hører en god dressing. Jeg kan godt lide hvidløg, men du kan sagtens udlade hvidløgene og bare nyde den som en god creme fraiche dressing.
Som tilbehør lavede jeg “grillfritter”. Gårsdagens kartofler vendt med smør og timian og stegt på grillen i en alubakke 🙂
Ingredienser
Kebab
300 gram kalveinderlår
1 tsk paprika
1 tsk kanel
1 tsk stødt koriander
1 tsk spidskommen
1 tsk stødt ingefær
1 tsk løgpulver
1 tsk cayennepeber
½ tsk salt
½ tsk peber
2 stk hvidløg
2 spsk. olivenolie
4 dl yoghurt
Fladbrød
300-350 g mel
1 tsk salt
1 tsk sukker
25 g gær
2 dl lunkent vand
2 spsk olivenolie
Hvidløgsdressing
2 dl mayonnaise
2 dl græsk yoghurt
2 dl creme fraiche
Citronsaft
Godt med finthakket purløg
½ tsk sukker
2-3 fed hvidløg
Salt og peber
Tilbehør
Tomater
Agurk
Salat
Rødløg
Evt. lidt feta
Evt. nogle grillfritter
Fremgangsmåde
Skær kødet ud i strimler. Bland alle krydderierne sammen med olivenoliven og yoghurt. Bland kød og marinade i en frysepose og lad det marinere i mindst 1 time og meget gerne natten over.
Du kan enten sætte kødet på grillspyd og give det et par minutter over flammerne. Hvis du er doven, så smider du bare kødet i en alubakke på grillen (og det er selvfølgelig en JensenGrill). Det vil stadig få lidt af den røgede smag 🙂
Opløs gæren i lunkent vand og tilsæt salt, sukker og olivenolie. Tilsæt 300 g mel og ælt, tilføj mere mel indtil dejen er lind. Hæv i ca 45 minutter.
Slå dejen sammen og del i 6. Rul de 6 stykker til flade cirkler på et bord drysset med lidt mel. Steg fladbrødene en efter en på en varm pande med en lille smule olie. Når brødet begynder at danne bobler (efter ca 30 sekunder), så flip brødet og steg det 1-2 minutter. Flip igen og steg den anden side i også 1-2 minutter.
Bland alle ingredienserne til dressingen sammen i en skål og lad den trække i lidt tid.
Skyl og hak grøntsagerne. Saml din kebab med brød, kød, grønt og dressing – og fortæl mig om det ikke er en lille bid af himlen?
Om Madentusiasten
Madentusiasten er Greatwater.dk’s faste mablogger, som også har skrevet kogebogen “Èn vin til hele menuen“.
Denne bog kan købes her:
Bogen – Èn vin til hele menuen
I denne bog opfordrer madentusiasten, Cecilie M. K. Pedersen, jer til at vende den klassiske tanke om mad og vin lidt på hovedet og gøre vinen til den røde tråd i måltidet. Hun har inddelt de 4 store “vintyper” (mousserende, hvid, rosé og rød) i nogle brede kategorier og giver nogle bud på hvordan en 3 retters menu kan se ud til de forskellige kategorier. Åbn den flaske vin du har lyst til og drik den til hele menuen!