
Den bedste pizza med sprød skorpe på en JensenGrill
Over tid vil vi udvikle denne blog til det ultimative sted at forstå hvordan man kan bage den bedste pizza på en JensenGrill. En pizza med sprøde bund og skorpe. Intet mindre.
Denne blog har vi længe ville skrive, da vi fandt ud af hvor fantastik denne grill var til at bage ciabatta.
Forberedelserne kan tage kort eller langt tid
Rigtig mange opskrifter på pizzadej starter dagen i forvejen. Men sådan behøver det ikke at være. “Kollegaerne” hos bagestaalet.dk har valgt at give os forskellige muligheder for deje og metoder. Ja, vi har før skrevet at vi ikke var så bekendte med bagestålet, men det viser sig at Madentusiasten har haft et i flere år og hun er stor fan af det 😉
3 forskellige pizzadeje:
- Pizzadej på 1 time – Når man bliver spontant pizza-lækker-sulten 🙂
- Pizzadej på 4 timer – Skal vi ha’ pizza i aften skat?
- Pizzadej på 24 timer – Kommer I forbi til pizza i morgen?
… og 4 forskellige metoder:
- Kagerulle metoden (meget let)
- Trykke/strække metoden (let)
- Ikea metoden (let)
- Den italienske metode (svær)
Disse pizzadeje og metoder har de beskrevet på bagestaalet.dk.
Alle ovenstående opskrifter er fantastisk, men Madentusiasten anbefaler at man ikke lige har mulighed for at bruge Ikea metoden, men gerne stadig vil have en lækker pizzabund på 1 time, så kan man med fordel reducere mængden af olivenolie til 2 spsk og citronsaften til 2 tsk. Så er dejen til at rulle ud uden de store problemer og giver stadig en dejlig sprød bund.

Saucen
Nu skriver vi noget ketterisk på en madblog: Hvis man er dovn, så køber I saucen på glas. Det er er eksempler på at en vaske ægte italiener ville gøre det. (Madentusiasten skuler venligt over på sin kollega ved denne kommentar, men indrømme at hun heller ikke selv har været for fin til det – engang).
Men der skal også være “vi laver det hele fra bunden” eksemplet:
Nåh, men denne blasfemi til side, så lad os snakke om pizzasauce. Hemmeligheden til Madentusiastens pizzasauce består af 3 ting; Gode purerede tomater (passata, ikke at forveksle med de små dåser af koncentreret tomatpuré), sukker (til at fremhæve den lækre smag af solmodne tomater) og frisk persille (der næsten mere end basilikum balancerer smagen af tomat til en pizzadej). Hvis du har noget frisk basilikum, så er det selvfølgelig også oplagt at komme det i saucen ;-).
Skulle du lave tyrkisk pizza eller har du fx nogle skønne friske tomater i drivhuset, så drop at lave sauce og bare kom dem på pizzaen hakket i tern. Det smager også skønt.
Opskrift på tomatsauce
1 karton purerede tomater
1-2 fed hvidløg
lidt frisk persille
lidt frisk basilikum
2 tsk sukker
salt og peber
Lun de purerede tomater, tilsæt hvidløg, krydderurter og sukker. Smag til med salt og peber. Der er flere, der ofte skriver at de ikke varmer deres tomatsauce op, men jeg gør, fordi nogle ting smager mere igennem når de er varme – som f.eks. tomater. Så hvis målet er at ramme en sauce, du synes er helt perfekt, så skal den smages til varm – I min holdning.
Osten
Vi vil meget kort knytte et par ord til osten. Revet mozzarella er naturligvis den åbenlyse go-to, frisk mozzarella kan også bruges, men det bør virkelig lige drænes i en times penge først, da der er super meget vand i den friske mozzarella, man kan købe i Danmark og ingen vil have en våd pizza.
Og husk – Skal osten skal på efter tomatsaucen, men før fyldet.
Hvis man vil have parmesan eller andre faste modne oste på pizzaen, så er det bedst at vente til når den er taget ud af ovnen.
Fyld eller “toppings”
Dette er der blevet skrevet mange bøger om. Hvad skal der på en pizza? Der er ligefrem også mode i dette. Bl.a. en ægte 80’er pizza er overdænget med fyld. Gourmetpizzaer har nogle gange kun tre toppings.
Hvad man selv ønsker og har af præferencer kan være meget forskelligt. Respekt for det. Heldigvis kan vi prøve os frem til vi finder noget, som er vores smag.
Vi har vælg følgende eksempler, men vi hører også gerne fra jer om hvad jeres ynglingspizza er.
Peperoni

En klassiker, der også gør det rigtig godt som salatpizza med creme fraiche dressing, tomat og agurk.
Lises kærlighed

Hjemmelavet okse salciccia, fennikel, portobello svampe og øko flødeost – naturligvis på tomatsovs og revet ost. Billeder viser en version af pizzaen på en tyk næsten deep pan bund.
80’er fyld

Madentusiaten har en kærlighed til pizzaerne fra sin barndom, som hun kalder pizzabjerge, fordi der bare er idiotisk meget fyld på. Min personlig favourit 80’er pizza er med hakket oksekød, løg, peberfrugt, cocktailpølser og bacon. Andre klassikere inkluderer skinke, ananas, champignon og gårsdagens ret svinemørbrad.
Parma og artiskok

Parmaskinke og artiskokhjerter er en delikat, men super lækker kombination, der bestemt ikke skal undervurderes. Pizzaen er bedst med frisk mozzarella.
Parmaskinke/Bresaola med pesto og rucola
Den her pizza har du helt sikkert set på gourmetpizzamenukortet. Den her virkelig ikke særlig svær at lave derhjemme. Køb noget god parmaskine/bresaola og rucola og køb eller lav en god pesto – Hvis det skal være virkelig fancy, så find lidt god trøffelolie. Bag en pizza med kun tomatsauce og ost og kom parmaskinken/bresaolen, pestoen, rucolaen og evt. friskreven parmesanost og trøffelolie på. Volia!
Bagning af selve pizzaen
Kunsten med en pizza er at både at have en gennembagt bund, som er blevet bagt sprødt – og hvor fyldet ikke er brændt af. Det kræver at der er styr på over- og undervarme.
JensenGrill har også en bagesten, der kan fås som tilbehør til en den eksklusive gril. Det er en bagesten fra Etna. Læs og køb stenen her.
Udfordringen med en JensenGrill er at vi skal have fokus på overvarme. En af måderne at få styr på dette, er at lægge enten en bagesten eller et bagestål på grillen. Bagestenen eller bagestålet skal lægges midt på grillen, så varmen kan komme forbi stenen og derved skabe en overvarme.

Få varmet grillen op til lige over 300 grader. Dette gøres ved at skrue helt op for de to yderste brændere og lade den midterste brænder være den varmen bliver justeret med. Nogle gange behøver den ikke være i gang. Andre gange skal den lige have lidt, så temperaturen kommer over de 300 grader. Det afhænger meget af temperaturen udenfor grillen, vind etc.
Normalt vil en pizza blive bagt på mellem 8-10 min. afhængig af hvor tyk bunden af pizzaen er.
Tilbehør til pizza
En god pizza er jo et måltid i sig selv, men skal man have lidt tilbehør, så er en grøn salat med en let vinaigrette oplagt – Lidt dejlig friskhed og syre til at balancere den skønne fede pizza.
Er der tale om et pizzaparty, så kan man supplere med fx bruschettaer med friske tomater og parmesanost, alm. hvidløgsbrød eller melon med parmaskinke.
Og hvad drikker vi til en pizza?
Her er helt naturligt, at Kelleris Vingaards “hovedvine” er bedst …
-
Kelleris Vingaard – Utopia Rondo 2006 – Dansk rødvin fra NordsjællandDKK 250,00
-
Kelleris Vingaard – Utopia Fransk Barrique 2008 Rondo – Dansk rødvin fra NordsjællandDKK 225,00
-
Kelleris Vingaard – Utopia Rondo 2008 – Dansk rødvin fra NordsjællandDKK 225,00
-
Kelleris Vingaard – Utopia Cougar 2009 – Dansk rødvin fra NordsjællandDKK 225,00
-
Kelleris Vingaard – Utopia Rex 2009 – Dansk rødvin fra NordsjællandDKK 225,00
Og er man til øl, så er Det Våde Fårs Bolette at anbefale.
Det Våde Får – Bolette – Lys belgisk ale – Fra Nordsjælland
Lys Belgisk ale på 7%. Humlet til 26 IBU.
Bolette har let krydret smag og er moderat humlet. Anvendelse: Nydeøl på terrassen efter en lang dag. Og rigtig god til aftensmaden, går især godt til kraftige og/eller krydrede retter.
Serveres ved 8-10C.
Alternativ Kvassish …
Det Våde Får – Kvassish – Russisk inspireret ale – Øl fra Nordsjælland
Russisk inspireret ale på 3%. Humlet til 17 IBU.
Kvassish er inspireret af den russiske drik kvass (квас). En dejlig, frisk sommerøl tilsat generøse mængder ristet hvedebrød fra den lokale restaurant Rabarbergaarden.
Serveres ved 4C.
Om JensenGrill – det danske ultimative alternativ indenfor grill
Denne blog er en del af en blogserie omkring, hvor man får de bedste resultater på en JensenGrill. Vores ambition er at blive den side, hvor vi har flest tips og tricks. De andre blogs kan ses her.
Greatwater.dk har indgået en aftale med JensenGrill, hvor det er muligt, at købe denne gril med en rabat på 10% (og tilbehør købt sammen med grillen) ved brug af denne rabatkode: GRILL-0088. Brug dette unikke tilbud og køb den her.

Læs mere om denne grill her på greatwater.dk.
Om Madentusiasten
Madentusiasten er Greatwater.dk’s faste mablogger, som også har skrevet kogebogen “Èn vin til hele menuen“.

Denne bog kan købes her:
Bogen – Èn vin til hele menuen
I denne bog opfordrer madentusiasten, Cecilie M. K. Pedersen, jer til at vende den klassiske tanke om mad og vin lidt på hovedet og gøre vinen til den røde tråd i måltidet. Hun har inddelt de 4 store “vintyper” (mousserende, hvid, rosé og rød) i nogle brede kategorier og giver nogle bud på hvordan en 3 retters menu kan se ud til de forskellige kategorier. Åbn den flaske vin du har lyst til og drik den til hele menuen!