Den bedste medister på en JensenGrill

Over tid vil vi udvikle denne blog til det ultimative sted at forstå, hvordan vi kan tilberede den bedste medister på på en JensenGrill.

Medister er jo pølse med fedt (der af navnet). For nogle er det ikke en højkulturel spise, så er det ingen tvivl om det er faktisk er en lækker spise og total undervurderet. Specielt når den bliver tilberedt på en JensenGrill over ild og med masser af røg. Hvis man vil gøre det ekstra godt, så kan man servere den med noget kål.

Denne side er en del af Danmarks største blog med inspiration til, hvordan der kan tilberedes mad på en JensenGrill. Oversiten for denne blog kan ses her.

Lidt om medister


Medister (eller medisterpølse) er en pølse oprindelig af hakket svinekød og ister (flommefedt/indvoldsfedt). I dag bruges ofte spæk i stedet for flomme. Denne pølse er en skandinavisk specialitet og er en en tyk, krydret pølse af hakket flæsk (svinekød)/fedt stoppet i svinetarme.

Selvom folk elsker at spise medister og betragter det som en del af det danske nationalkøkken så er det dog sjældent noget, man ønsker at servere til sine gæster. Grunden til dette er, at medisteren gennem historien har været betragtet som fattigmandsspise, og derfor siden hen været set ned på. Dog er det for mange en del af julemiddagen og julefrokosten.

Medister er første gang nævnt i den svenske biskop Hans Brasks husholdningsbog fra starten af 1500-tallet. Pølsetypens konsistens er gennem tiden ændret: Pølsefarsen blev oprindelig hakket med kniv; siden 1800-tallet er den i højere grad blevet hakket på maskine og har derved fået en meget finere konsistens. Det er dog stadig muligt, hos enkelte slagtere og supermarkeder, at få den originale “grovhakkede” medister.

Almindelige krydderier i denne pølse er allehånde, nelliker, salt og peber, sjældnere kardemomme og muskatblomme. Der findes yderligere varianter i form af røgede medisterpølser. Mulighederne er også her mange, men som altid – gode råvarer giver bare det bedste resultat.

Pølsen laves i ét langt stykke og skæres først ud før serveringen.

Tilberedelse af den bedste medister


Medisterpølsen tilberedes, i modsætning til mange andre pølsetyper, ved først at blive kogt eller blancheret, dernæst stegt og efterfølgende udskåret (I den fynske version bliver medisterpølsen også karamelliseret på sammen måde som brunkartofler). I denne blog har vi fokus på tilberedning på grill.

Vi mener, at en pølse generelt skal være godt gennemstegt – og gylden uden på. Det har vi tidligere skrevet om, da vi skrev om grillpølsen. Se den blog her.

Det gælder om at få lagt kulbakkerne ud til en side (eller siderne). Inden er de fyldt med briketter eller kul. De startes op med gasbrænderne som altid. Når der er godt i kullene, så stoppes gasbrænderne. Grillen skal ikke være super varm. Vi sigter efter en temperatur omkring de 200 grader.

Når kullene er varme, så tilføjes rygefliset. Nogle gange er det godt at have smidt det smul i vand, så de ikke brænder hurtigt ud. Vi vil gerne have røg så længe som muligt. Det er også godt ikke at komme alle rygefliset på på en gang. Fordele det gerne ud, så der tilføjes rygeflis 2-3 gange i løbet af tilberedningen.

Vi starter med at lægge medisteren på indirekte varme. Derfor skulle kulbakkerne ud til en side. Når pølsen har fået lidt fast form, så prikkes skindet med en gaffel. Husk at vende medisterne med mellemrum.

På et tidspunkt skal medisteren på den direkte varme så skindet kan få en lækker farve. Det gør vi først, når vi ved at pølsen er helt gennemvarm. Uanset skal vi sikre, at medisteren ikke bliver sort og branket.

Tilbehør


Selv om folk ser en smule ned på medisteren, så er der ingen tvivl om, at det er en lækker ret, og hvis man vil gøre det ekstra godt, så kan man servere den med noget kål. Det fungerer rigtig godt sammen, fordi medisteren er en så fed pølse, og man bruger som regel enten rødkål, stuvet hvidkål eller grønlangkål.

I ovenstående eksempel er det en kål med fennikel og appelsiner. Det giver en bestemt julestemning over det. Der til en klat sennep (og i dette tilfælde også en klat remoulade, hvis man er til det).

Og hvad drikker vi til en medister?


Her er helt naturligt, at Kelleris Vingaards rødvine er bedst, men hvor der er også er fundet plads til “lille my” – My Taste.

Og er man til øl, så er Det Våde Fårs Bolette bl.a. at anbefale.

Alternativ Kvassish …

Og vi har et alternativ indenfor kategorien mjød:

Om JensenGrill – det danske ultimative alternativ indenfor grill


Denne blog er en del af en blogserie omkring, hvor man får de bedste resultater på en JensenGrill. Vores ambition er at blive den side, hvor vi har flest tips og tricks. De andre blogs kan ses her.

Greatwater.dk har indgået en aftale med JensenGrill, hvor det er muligt, at købe denne gril med en rabat på 10% (og tilbehør købt sammen med grillen) ved brug af denne rabatkode: GRILL-0088. Brug dette unikke tilbud og køb den her.

Læs mere om denne grill her på greatwater.dk.

Om Madentusiasten


Madentusiasten er Greatwater.dk’s faste mablogger, som også har skrevet kogebogen “Èn vin til hele menuen“.

Denne bog kan købes her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *