Martins smash bacon cheese burger mit alles – selvfølgelig lavet på en JensenGrill

Over tid vil vi udvikle denne blog til det ultimative sted at forstå hvordan vi kan stege den bedste burger på en JensenGrill. Dog den version, som Martin fra greatwater.dk mener passer ham. Vores faste madblogger – Madentusiasten – har begået et lækkert alternativ – Søndagsburgerhygge med syltede rødløg og hjemmerørt trøffelmayo – og andre små burgerfifs.

Burger bør tilberedes over en grill, da der er så mange elementer ved bl.a. en JensenGrill, som giver burgeren det mere smag. Men tjek lige de andre ting ud, som vi også har forsøgt os på i en JensenGrill.

Burgere kan være meget forskellige


Et kært barn har mange mange navne: Burger, hamburger, bøfsandwich …


Hvad er en burger?

En burger er en sandwich bestående af en eller flere flade bøffer af hakket kød, typisk oksekød, placeret i en gennemskåret bolle. Betegnelsen burger bruges også, hvis kødet erstattes af alternativer, f.eks. en plantebaseret bøf eller bollerne erstattes af portobellosvampe. I vil finde ud af, at Martins forstukne burger er helt traditionel med hakket oksekøb og en briochebolle.

Burgere serveres ofte med tilbehør som salat, bacon, tomat, løg, syltede agurker, ost og sovse som sennep, mayonnaise og ketchup, men der er også eksempler på burgere, hvor mere eksotiske elementer, som salsa, guargemole, gedeost, spejlæg etc. bliver brugt for at skabe en team som mexi-burger, Liverpool-bruger, græskburger etc. Martins fortrukne er ost og bacon med lidt stylet rødløg til.

Betegnelse “hamburger” benyttes i Danmark typisk om de simpleste burgere med hakket oksekød og en bolle med minimum af ketchup, sennep, grønt etc. Derimod er “bøfsandwich” typisk benyttes om en bestemt dansk variant af burgeren, hvor der benyttes typisk syltet, fermenteret eller stegt grønsager. Ikke noget med friske grønsager. Bøfsandwichen er i mange tilfælde blevet suppleret med en brun sovs eller bearnaise sovs – og nogle gange er disse to sovse serveret samtidigt på hver siden side af burgeren.

Der er mange muligheder for at lave sin egen burger – helt ud fra sin egen smag.


Lidt historie om burgeren – om en dansker skabte (måske) USA nationalret

Navnet:

Historien om burgeren er der en del uenighed omkring – specielt når vi kommer til USA. Det handler om hvem der skulle have æren for at “opfinde brugeren”.

Uanset hvad amerikanerne mener, er der ingen tvivl om, hvor navnet stammer fra. Hamburger er selvfølgelig fra den tyske by Hamburg. De nærmere omstændigheder om navnet er ukendte. Der er dog enighed om, at navnet intet har med ham (skinke) at gøre.

Men der er enig om selve koncepten med at bruge hakket kød på brød kommer fra denne by. I begyndelsen var råt kød tilsat krydderier, som blev smækket på en skive brød med løg – vi kender det lidt som en tatar-mad. Senere stegte man kødet.

Den moderne burger blev skabt i USA:

Den moderne burger af hakket oksekød er opfundet i USA, dog er der flere som hævder, at de har æren for den. Måske er det bare så simpelt, at den er blevet opfundet flere steder samtidigt.

Ifølge USA’s nationalmuseum, Library of Congress, var den danske immigrant Louis Lassen den første til at lange en hamburger over disken. Det skete i 1895 i caféen Louis’ Lunch i New Haven i Connecticut, hvor danskeren serverede bøf imellem toastbrød med enten løg, tomat eller ost.

På Library of Congress’ hjemmeside står der følgende om Louis’ Lunch: ‘Denne New Haven sandwichbutik er hjemsted for den første hamburger og første steaksandwich, der er serveret i amerikansk historie’.

Man kan godt forstår, at man vil gerne have æren, for burgeren forbindes med amerikansk kultur og betragtes i USA som en nationalret – næsten på linje med apple pie.

I Texas er de f.eks. ikke tilfredse med, at Louis Lassen får æren for den første amerikanske burger. De mener, at det var Fletcher Davis fra Athens, der begyndte i 1880’erne. Hans burger skulle have bestået af oksebøf med sennep, løg og brødskiver samt en pickle eller drueagurk som tilbehør.

I Ohio og Wisconsin hævder de, at det var i deres stater, at burgeren blev opfundet.

Uanset oprindelse blev USA først grebet af burger-feberen nogle årtier efter, den danske emigrant Louis Lassen serverede sin første enkle burger.

Louis’ oldebørn driver i øvrigt stadig Louis’ Lunch, og naturligvis kan man købe burger. Men kun med ost, tomater og løg som dengang, Louis Lassen serverede sin første burger i år 1900.

1921 var et skelsættende år i burgerens historie. Efter at have opfundet selve burgerbollen åbnede brødrene Anderson kæden White Castle og den burger, vi kender i dag var for alvor født.

Da McDonald’s kom på banen i 1940’erne, blev amerikanerne grebet af en sand burger-mani. Kæde efter kæde åbnede i årtier efter.

Burgerens indtog i Danmark:

Dens udbredelse i Danmark tog fart i 1980’erne. Tidligere var det den nært beslægtede bøfsandwich, der var mest udbredt.

Først i 1981 fik vi en McDonald’s i Danmark.

Lige siden er den en af danskernes favoritter, og de seneste år er gourmetburgere kommet i høj kurs. Ja, der er langt fra Louis Lassens bøfsandwich til nutidens burgerkultur.

Martins favorit – Smash Bacon Cheese Burger


Smashburgere stammer fra en amerikansk burgerkæde af samme navn. Det specielle ved en Smashburger er, at man ikke former bøffen inden den steges, men bare laver nogle groft formede kødboller (gerne som kugle), som så trykkes flade direkte på den hede pande ved hjælp af en spartel eller en stor paletkniv. Metoden gør, at man lynhurtigt kan lave burgere, med masser af sprød og velkrydret skorpe.

Det specielle ved en smashburger med at bøffen formes på panden er ikke helt muligt her er, da vi skal grillstege bøffen over risten på JensenGrillen. I stedet for former vi bøffen som en kugle, og trykker den fald med et apparat som denne:

Den sidste del af navnet “Cheese” handler om at der skal ost på bøffen. Det kommer vi til, når bøffen skal tilberedes.

Bøffen lægges i en briochebolle eller i en bolle lavet af kartoffelmel. Begge bolle typer er gode til at suge fedt fra det bacon, som indgår i denne bruger.

Det typiske tilbehør i denne burger er:

  • Bacon
  • Mayo
  • Sennep
  • Ketchup
  • Enten syltede rødløg eller agurkesalat

Dvs. en simpel burger, som får det bedste frem fra bøffen efter den har været en tur på en JensenGrill.

Ingredienser


Hvad skal der købes ind?


Bøfkødkvaliteten

Vi foretrækker hakket oksekød med en høj fedt procent. Gerne økologisk kød. Bøffen er meget central i denne burger, som skal være saftig og med god skorpe. Gode råvarer er bare alfa-omega – også i dette tilfælde. Det skal også være kvalitet, som holder sammen, så man ikke har en bøf, som har delt sig – og måske delt sig så meget, at den er blevet til millionbøf.

Bollen

Valg af bolle er også afgørende for burgeroplevelsen. Det er vigtigt for denne burger, at det er en brioche bolle.

Vi har nogle gange haft held til at smide nogle røgpiller (ikke smuds) ned til kullene for at give noget ekstra til kødet.

En af de mange gode ting ved en JensenGrill er at man både kan kombinere kul og gas. Vi mener en bøf klart skal tilberedes over kul. Det giver nogle gode aromaer. Mads Hartvig Jensen – designeren bag JensenGrillen – har et produkt på hans side, hvor han blander briketter og kul. Det giver en helt speciel smag til kødet.

Bl.a. stegningen på en JensenGrill giver fedtet både smag, men det kan også give flammer.

Flammestegte bøffer har også en helt unik smag, men det kommer vi mere ind på under selve stegningen.


Forberedelser


Der er ikke så meget at forberede ud over at forme hakkekødet, som beskrevet ovenfor. Gør salt og peber klar samt det ost, som skal på bøffen.

Nok en af de vigtigste dele til en burger er bacon. Her foreslår vi at bruge den side-brænder, som kan fås til din JensenGrill.

Læs mere om hvad denne side-brænder kan bruges til her på siden.

Stegningen


I kan allerede regne ud at stegningen er en dimension for sig – og lægger sig i rækker af dimensioner en bøf kan tilberedes. Vi prøver at lægge os op af de fem mest brugte betegnelser; “rare”, “medium-rare”, “medium”, “medium-well” og “well-done”. Vi foretrækker bøffen medium.

Uanset – husk salt og peber.

Kernetemperaturen er omkring 58 grader. Er knap så rå, som “rare”, men har stadigvæk en rosa farve i centrum og lidt mere skorpe. Har nok ligge på grillen i 3-4 minutter på hver side. Det gælder om at give skorpe, så saften bliver inden i burgerne.


Røg eller ikke røg

En af de mange gode ting ved en JensenGrill er at der både er mulighed for at stege en bøf over kul og dette kan kombineres med lidt røg. Normalt er dette noget som har bedst effekt, når låget er lukket på en JensenGrill.


Kul eller ikke kul – og flammer eller ikke flammer

Hvad giver bøffen smag? Vi har forsøgt at samle et par parametre, som definere hvad giver bøffen smag i forbindelse med vores blog indlæg om en oksekøds bøf. Læse der om råvarerne betydning, hvad der skal bruges til modning etc.

Servering


Bøffen samles selv af den som skal spise den server den med det tilbehør, som I tænker er bedst.

Tilbehør til burger


Bøffen kan fint gå selv vil mange mene, men der skal være noget som spiller op i mod dette kød. Her er nogle bud:


Pomfritter

Hvis der skal være en burger, så vil det være også være pomfritter. Tjek dem ud som vi har lave på JensenGrillen.


Grønt

Vores madblogger – Madentusiasten – har en super opskrift på en “Hot bacon caprese“.


Kartofler

Og kartofler. Det kan være Madentusiasten med Hasselback kartofler.

Og hvad drikker vi til en bøf?


Her er helt naturligt, at Kelleris Vingaards “hovedvine” er bedst …

Og er man til øl, så er Det Våde Fårs Bolette at anbefale.

Alternativ Kvassish …

Og vi har et alternativ indenfor kategorien mjød:

Om JensenGrill – det danske ultimative alternativ indenfor grill


Denne blog er en del af en blogserie omkring, hvor man får de bedste resultater på en JensenGrill. Vores ambition er at blive den side, hvor vi har flest tips og tricks. De andre blogs kan ses her.

Greatwater.dk har indgået en aftale med JensenGrill, hvor det er muligt, at købe denne gril med en rabat på 10% (og tilbehør købt sammen med grillen) ved brug af denne rabatkode: GRILL-0088. Brug dette unikke tilbud og køb den her.

Læs mere om denne grill her på greatwater.dk.

Om Madentusiasten


Madentusiasten er Greatwater.dk’s faste mablogger, som også har skrevet kogebogen “Èn vin til hele menuen“.

Denne bog kan købes her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *