How to bee cool – Sommerdrink med mjød og tonic
Det er nok de færreste af jer, der forbinder mjød med drinks og som oftest er det også noget jeg nyder rent eller bruger i madlavning (mjød i en marinade til svinemørbrad kan være guld).
Nu er det sådan at mjøden fra Det Våde Får bliver lagret på egetræ og det giver den lidt mere kant end en traditionel mjød – Sådan lidt hen af en sherry eller hvid portvin.
På en vinrejse til Portugal sidste år fik jeg mange port-tonics (hvid portvin og tonic) og da jeg smagte årets mjød var det der mine tanker vandrede hen. Kunne man måske ikke også lave en mjød og tonic drink?
Jeg startede med at smage mjøden med Fever Tree Mediterranean Tonic og selvom det bestemt var lækkert, men den sad ikke helt i skabet. Så, som den kæmpestore nørd jeg er, besluttede jeg mig for at lave min egen tonic til mjøddrinken.
Mediterranean Tonic er lavet med citrus og citrontimian – smage om jeg virkelig godt kan lide – men jeg valgte også at tilsætte lidt rosmarin og kardemomme til min tonicsirup for at gøre tonicen lidt mere krydret, så den bedre kan spille op til den søde mjød.
Siden det skulle være en frisk sommerdrink, så mente jeg at lidt knust mynte i glasset kunne være lækkert og det spiller bestemt godt sammen med mjøden og den hjemmelavede tonic.
Jeg præsenterede drinken for brygmester og siden vi begge har en kærlighed til ordspil (nogle gange også fjollede ordspil), så blev vi enige om at døbe kreationen “How to bee cool”.
Ingredienser
Tonicsirup
1 l vand
1 stang citrongræs
1 citron
1 lime
5-6 kviste citrontimian
3-4 kviste rosmarin
22 g kinabark
1 tsk allehånde (hele korn er lettest, men du kan bruge stødt)
1 tsk kardemomme
1/4 tsk groft salt
1 tsk citronsyre
600 g sukker
How to bee cool
1 del mjød
1 del tonicsirup
3 dele danskvand
Lidt frisk mynte
Godt med isterninger
Fremgangsmåde
Tonicsirup
Skyl lime og citron og skræl eller riv skallen. Hvad end der er lettest for dig, men du vil have så lidt af “det hvide” med som muligt. Pres frugterne og hak citrongræsset. Kom alting, undtagen sukker, i en gryde og lad det småboble i 20 min.
Si saften igennem en grov si og kom derefter igennem et kaffe-/tefilter. Tro mig, den ekstra tid er det værd for lige at fjerne de sidste små rester.
Kom saften tilbage i gryde og tilsæt sukker og kog op, så du er sikker på at sukret er helt opløst. Kom i nogle skoldede flasker evt. med en dråbe atamon.
How to bee cool
Klap mynten lidt og kom den i bunden af glasset. Tilsæt mjød og tonicsirup. Kom godt med isterningerne i glasset. Top af med danskvand og rør godt rundt. Nyd på terrassen sammen med dejlige mennesker 🙂
Om Madentusiasten
Madentusiasten er Greatwater.dk’s faste mablogger, som også har skrevet kogebogen “Èn vin til hele menuen“.
Denne bog kan købes her:
Bogen – Èn vin til hele menuen
I denne bog opfordrer madentusiasten, Cecilie M. K. Pedersen, jer til at vende den klassiske tanke om mad og vin lidt på hovedet og gøre vinen til den røde tråd i måltidet. Hun har inddelt de 4 store “vintyper” (mousserende, hvid, rosé og rød) i nogle brede kategorier og giver nogle bud på hvordan en 3 retters menu kan se ud til de forskellige kategorier. Åbn den flaske vin du har lyst til og drik den til hele menuen!