Den bedste lammeburger på en JensenGrill

Over tid vil vi udvikle denne blog til det ultimative sted at forstå, hvordan vi kan tilberede den bedste lammeburger på på en JensenGrill.

En af vores gode leverandører – Det Våde Får – er også leverandør af lammekød. I den forbindelse har vi længe talt om at lave et event, hvor vi spiser lammebruger, som er lavet over en JensenGrill, og drikke deres gode øl i deres biergarten. Dette er vores første forsøg på en lammebruger. Vi regner med at der kommer flere …

Denne side er en del af Danmarks største blog med inspiration til, hvordan der kan tilberedes mad på en JensenGrill. Oversiten for denne blog kan ses her. Her har vi også skrevet om andre måder at tilberede lam, som I kan læse om her.

Lammekød forbinder mange med smagen af uld


Lammekød forbinder mange med smagen af uld … og hvidløg. Det er to forskellige udfordringer. Det ene kan vi forsøge at gøre noget ved. Det andet vælger man selv. Det gør vi noget ved i denne blog.

Vi har jo en af vores leverandører – Det Våde Får – som også producerer lækkert lammekød.

Generelt kaldes et får for “lam” det første leveår, og kødet kaldes lammekød.

Lammene slagtes nogle gange, når de er ca. 6-7 måneder gamle. I denne alder er fedtmarmoreringen god, lammesmagen er endnu ikke dominerende, og sener og bindevæv er ikke fuldt udviklet, hvilket betyder, at kødet stadig er lækkert mørt.

Desto ældre dyrene bliver, desto federe bliver kødet. Fårene brug mest til hakket kød og pølser. Begge dele er yderst velsmagende. I denne blog bruger vi faktisk hakket kød fra fåret.

Farsen til lammeburgerbøffen


Til lammeburgeren skal der naturligvis være en bøf. Grundindgredisen er naturligvis hakket lammekød med en god fedtprocent. Men vi har rørt fasen for at give den lidt mere smag.

Ingredienser

  • Finretvet økologiske bananløg …
  • To håndfulde mynte Kardemomme
  • en hånd fuld bredblandet persille
  • Salt og frisk kvernet peber …
  • Timinan

Det hele æltes sammen og der formes bøffer af ca. 200 g stykket:

Bollen – hjemmelavet grove boller


Hvis I læser en af vores andre blog om brugeres – f.eks. Martins bacon cheese smash bruger – så er der en forkærlighed for bioche burgerbollen. Let og luftig – og bestemt ikke sund pga. hvedemel mm. Vi har i denne burger valgt at gå i den helt anden retning. Sund og med masser af fylde.

Ingredienser

  • gær …
  • salt …
  • skyr,
  • vand …
  • manitoba hvedemel …
  • rugkerner …
  • grahamsmel …
  • rugmel …

Bland det sammen sådan …

Dejen gældes godt i gennem … hæver

Bages på følgende måde …

Stegningen


Normalt er vi meget til røg. Det vil ikke i dette tilfælde, da det vil være synd for kødet.

I stedet for giver vi bøfferne en tur over ganske alminde trækul. Ikke briketter, men trækul. Der er stor forskel.

I dette tilfælde valgte vi at lægge kulbakkerne med trækullene sammen i den ene side – så vi i princippet har et stort stegeområde.

Kullene startes med brænderne, hvor kulbakkerne er i laveste position. Det tager ca. 10 min. så er kullene helt klar til brug. Når de er klar, løftes kulbakkerne op, så de kommer tættere på grillristen.

Et hint her er at tage brødresten af, når bøfferne bliver stegt.

Bøfferne bliver lagt på grillen.

Her er en del af smagen at flammerne fra kullene kommer op og kysser kødet. Hvis flammerne bliver for kraftige pga. fedtet fra kødet, så kan kulbakkerne blot løftes ned.

Bøfferne vendes efter nogle minutter.

Bøfferne skal være saftige – og lige stegt, så de er rosa inden i.

Nu er vi klar til at samle burgeren.

Indholdet i burgeren


Det er jo altid op til den enkelte, hvad de syntes der skal i en burger. I dette tilfælde har vi valgt, udover burgerbøffen og -bollen beskrevet ovenfor, en cremet og letsaltet fetacream samt to slags tzatziki en helt klassisk som vi kender den med agurker og en nyere version med gule beder.

Fetacream

Fetacreamen er et nyt take på de traditionelle dips man smører sine burgerboller med. Den er inspireret af det græske køkken som lam ofte associeres med og giver en god kontrast til kødet og bollerne.

Ingredienser

  • Græsk feta 200g.
  • Hvidløgs smørost 200g.
  • Honning…
  • Dijonsennep…
  • Citronsaft…
  • Friskhakket mynte…
  • Pas på med salt, da fetaen også er meget saltet

Tzatziki

En rigtig klassikker i det græske køkken er tzatzikien og den kan vi selvfølgelig ikke komme udenom når vi laver en græsk lammeburger. Tzazikien giver friskhed og syrlighed til burgeren som fremhæver smagene.

Ingredienser

  • To agurker skrællede, udkernede og revede
  • Tre dl. skyr
  • To fed hvidløg
  • Citronsaft…
  • Salt…
  • Peber…
  • Lidt dild hvis man syntes …

Tzatziki med gule beder

Som en ekstra topping til vores burgere valgte vi at lave en anden slagt tzatziki nemlig tzatziki med gule beder. Denne nye version giver en flot gul farve samtidig med en ny og umamifyldt smag.

Ingredienser

  • Gulebeder tre stk.
  • Tre dl. skyr
  • Salt
  • Tre fed hvidløg
  • Citronsaft …
  • Salt…
  • Peber…

Samling

Nu er det tid til samling og inspiration: Vi har i denne burger prøvet at skabe en ny måde at bruge sit lækre lammekød på. Burgeren har været omdrejningspunkt for at finde en masse nye og sjove måder at lave en burger på. Vi har i burgeren smurt begge sider af bollen med vores fetacream, taget vores lækre lammebøf på og lagt vores tzatziki i den ene side og vores tzatziki med gule beder i den anden, på toppen pyntes den med en kvist bredbladet persille.

Og hvad drikker vi til en lammebruger?


Øl er meget naturligt …

Her er helt naturligt, at Kelleris Vingaards “hovedvine” er bedst, men hvor der er også er fundet plads til “lille my” – My Taste.

Og er man til øl, så er Det Våde Fårs Bolette at anbefale.

Alternativ Kvassish …

Og vi har et alternativ indenfor kategorien mjød:

Om JensenGrill – det danske ultimative alternativ indenfor grill


Denne blog er en del af en blogserie omkring, hvor man får de bedste resultater på en JensenGrill. Vores ambition er at blive den side, hvor vi har flest tips og tricks. De andre blogs kan ses her.

Greatwater.dk har indgået en aftale med JensenGrill, hvor det er muligt, at købe denne gril med en rabat på 10% (og tilbehør købt sammen med grillen) ved brug af denne rabatkode: GRILL-0088. Brug dette unikke tilbud og køb den her.

Læs mere om denne grill her på greatwater.dk.

Om Madentusiasten


Madentusiasten er Greatwater.dk’s faste mablogger, som også har skrevet kogebogen “Èn vin til hele menuen“.

Denne bog kan købes her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *