Dansk vin og italiensk mad

Fra øjeblikket jeg smager mit første glas Utopia Rondo har jeg gået og funderet over hvad jeg skulle parre den med. En god bøf var selvfølgelig oplagt og skønt som det er, så er det også en tand kedeligt. Hele ideen med den her blog er jo at jeg skal inspirere jer til noget mere end bare det åbenlyse :-).

Inspiration kan komme alle steder fra


Forleden var jeg forbi min lokale ostepusher og her bemærker jeg en stor bresaola (saltet, lufttørret oksefilet) liggende i pølsedisken. Jeg elsker bresaola, men udenfor restauranter har jeg ikke fået det friskskåret før. Jeg får en prøveskive og det smelter i munden på mig … mmmm … Jeg får 8 store flotte skiver med hjem.

På gåturen hjem begynder mine tanker at kredse om italiensk mad og der slår det mig; Utopiaen som vinen til en italiensk aften. Den er krydret, intens og smager af mørke bær og kan bære nogle retter med masser af smag.

Så min forret er bresaola – men hvad med resten af måltiden? Det er længe siden at jeg har fået pasta alla puttanesca og selvom det er en simpel ret, så er den spækket med umami og bruger man gode råvarer, så er der tale om luksusspise. Jeg vælger at slutte måltidet af med min kaffeintense signatur tiramisu med friske hindbær fra haven ved siden af.

Bresaolaen anretter jeg med rucola, cherrytomater, frisk mozzarella, god olivenolie og et par dråber af den ekstra gode balsamico, som jeg fik i gave for et par år tilbage. Man kan godt droppe tomaterne, men jeg elsker tomater, så de skal med i min version.

Jeg vælger at servere vinen i den køligere ende og det klæder parringen. Jeg kan personligt gode lide at hvis jeg skal drikke rødvin gennem et helt måltid, så starter jeg med den et par grader under det anbefalede, så både maden og vinen kan få lov til at udfolde sig over hele måltiden. Men det er selvfølgelig en smagssag.

Umamispækket pastaret


Hvis vi var i Italien, så ville jeg blive skudt for at servere pasta til hovedret, men nu er vi i Danmark og så må jeg godt være lidt fræk 😉

Pasta alla puttanesca (Skøgens pasta) er en meget simple napolitansk ret, der består af ansjoser, oliven, kapsers, hvidløg, chili, løg og tomater. Jeg er ikke den store fan af hverken oliven eller ansjoser, men i den her ret giver det bare mening og der er virkelig smæk på smagen! Prøv den bare en gang og du vil være afhængig resten af livet. Så er du advaret 😉

Her når vi også til den store prøve. Kan en danske rødvin bære den her ret? Jeg laver et lille internt saltomortale, for ja, mit gæt har været rigtigt og de matcher hinanden så smukt! Kvistgård kan sagtens hamle op med Como 😀

Og det søde til sidst


Desserten er som sagt min specielle tiramisu – Jeg har skiftet den klassiske opbagte creme ud med en simpel pisket creme med flødeskum og mascarpone og amarettoen ud med kahlua, så den har ekstra mokkasmag. Den tager måske 20 min at lave og efter en nat i køleskabet får den et godt lag kakoapulver og så er klar til servering. Jeg kommer et par friske hindbær fra haven ved.

Vinen er nu ved at være godt iltet og blød og rund, så den mørke chokolade, intense kaffe og fede creme matcher også vinen super smuk og det er bare en skøn afslutning på måltidet. Hvilket nok er meget godt, for jeg er også nået bunden af flasken 😉

En italiensk aften for 2:


Ingredienser

Bresaola
6 skiver god bresaola
En god håndfuld rucola
1 kugle frisk mozzarella (du kan også overveje at flotte dig med en kugle burrata)
8-10 cherrytomater
God olivenolie
God balsamico eddike
Salt og peber
Evt. lidt brød til

Pasta alla puttanesca
10-12 oliven uden sten
2 spsk kapers
4-5 små rensede ansjoser
1 lille løg
3 fed hvidløg
2-3 tsk chiliflager eller et par friske chilier
1 dåse hakkede tomater
10 semi-dried tomater
1 spsk tomatpure
1-2 håndfuld bredbladet persille
Olivenolie
Salt og peber
Linguine eller spaghetti
Lidt friskrevet parmesanost

Tiramisu
1 pakke lady fingers
250 g mascarpone
250 ml piskefløde
2 dl stærk kaffe
2 dl kalua
Kakaopulver til at drysse over kagen

Fremgangsmåde


Bresaola
Skyl rucola, skær tomater i kvarte og mozzarella i skiver og riv det i mindre stykker med fingrene. Anret bresaola på en stor eller to små tallerkener og fordel rucola, tomater og mozzarella oven på. Hvis du bruger burrata, så placer den midt på tallerkenen og anret rucola og tomater rundt om. Hæld olivenolie og balsamico udover og drys med lidt flagesalt.

Pasta alla puttanesca
Hak hvidløg, løg og chili (hvis du bruger frisk chili) fint og kom i en skål. Hak ligeledes kapers, ansjoser og oliven fint og kom i en anden skål. Skær de semi-dried tomater i mindre strimler, hvis de er store. Hak persille groft. Varm lidt olie op i en gryde og sauter løg, chili og hvidløg i et par minutter- pas på at hvidløgene ikke bliver brune, så bliver de bitre! Tilsæt oliven, kapers og ansjoser og sauter et par minutter mere. Tilsæt hakkede og semi-dried tomater og tomatpure. Skru ned for varmen, kom låg på og lad det simre i ca 20 min.

Kog pasta efter anvisning i letsaltet vand. Husk at gemme lidt af pastavandet. Det indeholder en masse stivelse og du kan bruge det til at jævne tomatsaucen med, hvis den er blevet en smule tyk undervejs.

Vend pastaen i saucen og server rygende varm og lækker. Du kan evt. rive lidt frisk parmesanost udover. Italienerne mener at det er en dødssynd at komme parmesanost på en pastaret med fisk i, men jeg er en dum viking og gør det alligevel 😉

Tiramisu
Tag mascarponen ud af køleskabet og lad den bløde lidt op, mens du laver kaffen. Pisk flødeskum og vend det forsigtigt med mascarponen. Læg et lag lady fingers i bunden af fadet. Hæld 1 dl kalua og en 1 dl kaffe ud over. Smør halvdelen af flødeskum/mascarponen cremen ud over. Læg det næste lag ladyfingers. Hæld 1 dl kalua og 1 dl kaffe ud over. Smør resten af cremen ud over i et pænt jævnt lag. Stil i køleskabet et par timer eller natten over. Lige før servering drysser du godt med kakaopulver ud over kagen gennem en sigt. Det sviner lidt i køkkenet, men ser super godt ud. Server med nogle friske bær, hvis du har dem.

God fornøjelse og god appetit!


Sørens egen fortælling om Rondo 2008



Om Madentusiasten


Denne opskrift er udviklet af Madentusiasten, som er vores faste madblogger her på Greatwater.dk, og som også har skrevet kogebogen “Èn vin til hele menuen“.

Madentusiasten (aka Cecilie M. K. Pedersen)

Denne bog kan købes her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *