Hvordan drikkes mjød? Koldt, varmt eller ved stuetemperatur?

Hvordan drikkes mjød? Dette er et ofte spurgt spørgsmål til os efter vi dels vi ”Det Våde Fårs” mjød og dels Underfundigs mjød på vores side.

Vi undgår helt spørgsmålet ”Kan man drikke mjød?”. Øhh … ja. Det smager supergodt! Nogle tror det er en øl, men det er mere over i vin. Mjød bryggere (og igen det har ikke noget at gøre med øl) er organiseret under vin. Fair nok det brygges med honning (og brygges understreges her), men derefter er kombinationsmulighederne uendelige.

Helt grundlæggende kan mjød drikkes på et par måder: Rent eller blandet sammen med noget andet. Dette kombineres med koldt, varmt eller ved stuetemperatur. Vi har prøvet et par varianter.

Men mjød er ikke en standard vare. Det har lige så mange varianter og smage, som man kender fra vin, øl, gin … etc. Smag og behag er forskellig. I kan finde jeres variation, som passer jer. Vi – os på greatwater.dk – forsøger bare at give jer et indblik i den verden mjød kan bringe os. Skriv til os på info@greatwater.dk med jeres forslag, så tager vi det med på denne side.


Rent – noget mjød fungerer godt rent og ved stuetemperatur

Lige som så meget andet, så er den rene vare bare godt at nyde. Ikke noget med at blande altmuligt i det gode produkt. På den måde er mjød det samme – et godt produkt kan fint stå alene.

Fair nok, hvis man har med absint at gøre, så har man måske brug for at tynde lidt i den meget markante smag. Sådan er det også med mjød. Nogle smager af meget. Og nogle smager af mindre.

To mjøds vi gerne vil understrege som gode at drikke rene er dels ”Det våde fårs” mjød og dels Underfundigs mjød krydret med porse.

Der er kendetegnet ved denne dejlige mjød er at den kan fungere som en likør. Den har ligget på fade, så den har en dejlig røget smags, som – mener vi – smages bedst ved stuetemperatur.


Koldt – og rent 

Underfundig har en mjød krydret med porse. Porse er blevet brugt til at krydre øl og mjød i over 1000 år. Nu om dage forbinder de fleste øl med smagen af humle. Humle er blevet det meste brugte, da det er det bryggerne bruger sydpå, hvor humlen trives bedre end i Danmark. Mange af os danskere kender kun porse meget fejlagtig fra De Danske Spritfabrikkers Porse snaps (ingen sammenligning i øvrigt). Porse er meget mere.

Den dejlige mjød fra Underfundig skal nydes nedkølet og rent.


Koldt – og blandet op med noget

Nu kommer vi til den del hvor vi blander mjød med noget andet. På samme måde, som med spiritus, så er mulighederne uendelig. Det skal dog passe med basisproduktet. I dette tilfælde mjød.

Den første kombinations mulighed er Underfundigs mjød krydret med humle. Tilsæt denne dejlige drink med Fever-Trees mediterainans tonic og en masse is, så får man en dejlig oplevelse på linje med gin. Men alligevel ikke – dem er helt sin egen.


Varmt

Mjød.dk har en række gode eksempler på varme mjøds her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *