Hvordan drikkes vermouth – også i den danske version?

Hvad er vermouth?


Vermouth, er en krydret (aromatiseret) hedvin. Navnet kommer af tysk Wermut “malurt”. Drikken blev opfundet af Antonio Benedetto Carpano fra Torino 1786. Han valgte navnet vermouth fordi han var inspireret af en tysk hedvin med malurt, krydderurten som også indgår i absint. Læs mere om ELGs Absinth her på siden.  Oprindelig tilsattes krydderurten malurt for at skjule den rå smag af alkohol i billig vin.

I 17-1800 tallet blev vermouth ofte markedsført som en ’hygiejnisk drik’, og mange apotekere i Sydeuropa, Bayern og Holland fremstillede deres egen variant. Urter, alkohol og sukker kan skjule den bitre smag fra malurt, som lægerne engang brugte som medicin. Det er også urter, alkohol og sukker kunne skjule en ringe (eller decideret fejlbehæftet) vin og tilmed gøre den egnet til transport, som var en af datidens største udfordringer.

Som angivet er Vermouth baseret på vin, alkohol, mistelle (eller sukker) og malurt og andre urter, som vælges efter behag. Det er denne blanding, som producenterne holder hemmelig for ikke andre kopierer produktet.

Mistelle har været en måde at konservere druernes sukker. Man tilsætter alkohol til den friskpressede druemost og dermed undgår, at gæringen går i gang. Mistelle har været produceret over det meste af vinverdenen og dannet basis for alverdens aperitiffer.  

Urterne kan bl.a. være nellike, kanel, citrusskal, rosmarin, kardemomme, merian, timian, isop, anis, grønne valnødder, koriander, kommen, rabarber, vanilje, ingefær, hundrede tilsatte typer bark, blade, rødder, tørret frugt og urter og … og …

Derefter forstærkes med brandy til den færdige alkoholstyrke på 15-20%, og produktet lagrer flere år inden salg.

Der findes både tør og sød vermouth. Den oprindelige udgave, tør, hvid vermouth, markedsføres ofte som “ekstra tør”, og er en vigtig ingrediens i martini-cocktails med gin eller vodka. Rød vermouth er en sødere type med udtalt bitterhed, der ofte benyttes som aperitif. Sød, hvid vermouth (bianco) anvendes i drinks eller som aperitif.

Vermouth fremstilles i mange lande, hvor Spanien og Italien. Italien er oprindelsen og har været meget store, men det Spaniens største trend inden for alkohol: den aromatiserede vin vermut (uden ’h’ og ’o’, når vi er i Spanien). Hvor de italienske ofte er baseret på en let (billig) vin, så er de franske generelt sødere og mere komplekse. Klassikerne er Lillet, Noilly Prat og ’fætrene’ Dubonnet og Byrrh, der indeholder kinin i stedet for malurt og derfor ikke er vermouth, men quinquina.

Og Danmark med ELG Vermouth som et godt eksempel.  

Den danske vermouth fra ELG og Kelleris Vin


Vi har ELG Vermouth, som er blevet til i et samarbejde mellem ELG og Kelleris Vingaard.

Hvordan drikkes vermouth?


Naturligvis kan det drikkes rent og koldt. Det vigtig at det er koldt.

Men der er også den vi kalder “2 gange ELG”: 4 del Vermouth + 2 del gin + top med tonic og en skive citron.

Flere opskrifter kommer her. Skriv også til os med gode forslag. Vi giver en rabatkode til sitet som tak.

Inspiration fra ‘High On Gin’


Se videoen fra “High On Gin”. Der er altid god for en fantastisk præsentation af produktet …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *