Rødvinsmarineret okseklump på en JensenGrill

Over tid vil vi udvikle denne blog til det ultimative sted at forstå, hvordan vi kan tilberede den bedste okseklump på på en JensenGrill.

Okseklump er normalt noget man forbinder med gryderetter, men vi vil prøve noget andet.

Denne side er en del af Danmarks største blog med inspiration til, hvordan der kan tilberedes mad på en JensenGrill. Oversiten for denne blog kan ses her. Her har vi også skrevet om selve flæskestegen, som I kan læse om her.

Okseklump er normalt noget der bruges til en gryderet … ikke altid!


Da hustanden fik en kvart ko, så fulgte der en okseklump med. Okseklump er udskåret af okselåret ved siden af inderlåret og indeholder lidt bindevæv. Okseklump har masser af smag og er velegnet til gryderetter (Bøf Stroganoff) og som tynde skiver på en varm pande (eller i en stegegryde til en evt. workret).

Vi prøver noget andet; en hel klump marineret og langtidsstegt.

Okseklumpen marinere og langtidssteger vi for at gøre det mørt. Rødvin plus krydderier er en fin base. Det handler om smag og syre til at nedbryde fibrene i kødet. Specielt det sidste er det primære, og smag er en bonus.

Dagen inden – tid til rødvinsmarinaden


Dagen inden skal vi starte med marineringen. Her er mulighederne mange. Der er dem, som tænker – rødvin alene og så efterfølgende tilsætte krydderier. Og der er dem, som blander det hele sammen og lader kødet marinere i den blanding.

Uanset hvad man vælger, så er rådvarerne vigtige – også rødvinen. Vælger man en skidt vin, så kan det smages. Vælger man skidt kød, så kan det også smages.

Denne gang har vi valgt en okseklump fra en økologisk ko, som har gået oppe i Nordsjælland. Rødvinen er naturligvis fra Kelleris Vingaard. My Taste er super til denne disciplin.

Vi valgte at blande hvidløg, salt og peber i rødvinen. Lagde kødet og marinaden i en beholder, smide den på køl i 24 timer. Undervejs sørge for at kødet blev vendt, så marinaden kunne trække ind alle steder.

Ganske simpelt. Det tager bare lidt tid – og det skal man have, når den står på slow cooking.

Selve dagen – og tid til at finde sin JensenGrill frem


Vi valgte at langtidsstege okseklumpen.

Det gjorde vi ved at fylde den ene af kulbakkerne op med alm. grillkul. Ikke briketter. Vi startede kullene med grillstarterne men kun i 5-6 minutter, så kullene lige kunne holde temperaturen på de 140 grader, som vi ville have de næste par timer.

Smid klumpen på grillen i den modsatte side af der hvor kullene er placeret. På den måde får man den indirekte varme. Husk lidt vædde ved stegen. Det skal bruges senere til sovsen.

Vi bruger altid et stegetermometer. Vi sigter efter en kernetemperatur på 60-65 grader.

Dette opnås efter 3-4 timer afhængig af vejr og vind.

Normalt vil man vædde kødet ved stegning. Husk her, at hver gang du åbner låget, så slippers der røg ud. Det er synd, da det jo er forbeholdt kødet. Det man kan gøre, er at vente til rygesmuldet er sluppet op.

Under vejs er det nødvendigt at bruge gasblussene, da kul ikke kan holde de 3-4 timer, som det tager. Vi har også tilføjet

Lad stegne hvile og skær stegen i tynde skiver.

Tilbehør


Der skal være sovs til.

Vi valgte også røsti med en salat bestående af champignon, kogte gulerødder …

Der udover kan vi anbefale hel saltbagt knoldselleri. Knoldsellerien er lidt en overset rodfrugt i hele rodfrugtsmanien. Idel i vintertiden. Vores madblogger – Madentusiasten – har en lækker opskrift på hendes side her.

Og hvad drikker vi til en okseklump?


Her er helt naturligt, at Kelleris Vingaards “hovedvine” er bedst, men nu hvor “My Taste” er brugt til marinaden, så er den også en af de foretrukne vine:

Og er man til øl, så er Det Våde Fårs Bolette at anbefale.

Alternativ Kvassish …

Og vi har et alternativ indenfor kategorien mjød:

Om JensenGrill – det danske ultimative alternativ indenfor grill


Denne blog er en del af en blogserie omkring, hvor man får de bedste resultater på en JensenGrill. Vores ambition er at blive den side, hvor vi har flest tips og tricks. De andre blogs kan ses her.

Greatwater.dk har indgået en aftale med JensenGrill, hvor det er muligt, at købe denne gril med en rabat på 10% (og tilbehør købt sammen med grillen) ved brug af denne rabatkode: GRILL-0088. Brug dette unikke tilbud og køb den her.

Læs mere om denne grill her på greatwater.dk.

Om Madentusiasten


Madentusiasten er Greatwater.dk’s faste mablogger, som også har skrevet kogebogen “Èn vin til hele menuen“.

Denne bog kan købes her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *