Langtidsstegt lammekølle på en JensenGrill

Over tid vil vi udvikle denne blog til det ultimative sted at forstå, hvordan vi kan stege/ryge den bedste lammekølle på på en JensenGrill.

Lammekøllen er vel det stykke kød på lammet, som de fleste af os tænker på, når der tænkes på lammekød. Men vi har skrevet en del andre blogs om andre gode kødstykker, som I kan læse her.

Denne side er en del af Danmarks største blog med inspiration til, hvordan der kan tilberedes mad på en JensenGrill. Oversiten for denne blog kan ses her.

Lammekølle har godt at blive langtidsstegt og få en masse krydderier samt hvidløg


Det er nærmest blevet en besættelse for os at prøve at tilberede lam på en måde, hvor selv de mest indædte modstandere må bøje sig i støvet – og spise op.

Rigtig mange har i det togt tyet til den ikoniske kogebog ”Sølvskeen”. Vi tager også udgangspunkt i deres tilgang – nemlig at langtidsstege lammekøllen. Slow cooking er noget vi elsker, da maden bare på en helt anden måde bliver lækker. Her er JensenGrillen genial her efter vores bedste overbevisning.

Sådan tænker vi ikke. Helt anderledes tænkte vi, at vi skal give den tid og noget røg i en JensenGrill. Kødet er naturligvis fra Det Våde Får.

Dagen inden eller flere dage inden


Slow cooking er nærmest et projekt, som går over mange dage. Noget for mange er berammet til helligdagene, da vi har tid til at tilberede den gode mad. Lam hører for mange påsken til. Det er også her vi bruger tid på dette.

Allerførst er det vigtigt at køllen er godt optøet. Det tager næsten et døgn i sig selv.

Nogle vil sikkert smide en marinering af køllen oven i hatten. Det var ikke den oprindelige tanke i ”Sølvskeens” opskrift. Dog forstår vi godt, at man prøver dette, da det dels giver smag men også – hvis det gøres rigtigt – at få opløst fedt og sener, som er der hvor den ærgerlig lammesmag sidder.

Det gør vi ikke i dette tilfælde, og sætter vores lid til at langtidsstegningen vil sikre den gode smag.  

Ganske simpelt. Det tager bare lidt tid – og det skal man have, når den står på slow cooking.

Selve dagen – og tid til at finde sin JensenGrill og pyjamas frem


Tidlig morgen – især når det er helligdag – så starter vi grillen med rygepillerne. Dette skal vi bruge til at bruge køllerne. Disse piller vil hurtig blive antændt af gasbrænderne, men vil også hurtigt brænde ud, så vi efterfølgende kan få grillen ned på de 100-120 grader, som køllen efterfølgende skal tilberedes ved.

Den oprindelige opskrift tilsagde at køkken skulle brunes på en pande med smør og cognac. Vi gør det naturligvis på vores måde, som understøtter vores producenter: Nemlig ved at bruge grillen og erstatte cognac med ELGs Brandy fra ELG Spirits.

ELGs Brandy:

Det var her vi ufrivilligt fik vækket nabolaget, da røgudviklingen fra både røgpillerne og flamberingen med brandyen skabt et signal af dimensioner. Med til historien er at vi gjorde det i vores gårdhave i Nordby på Samsø, som er kendt for deres stråtækte huse. Nogle af naboerne kom løbende i deres pyjamas. Det undskylder vi naturligvis for.

Efter svitsningen (eller flamberingen) var kødet klar til at blive lagt i bradepander på en bund af løg og hvidløg. Køllerne fik nogle snit med kniven. På toppen blev der først lagt revet citronskal – og efterfølgende et lækkert lagt af friske krydderurter.

Væsken som lå i bunde af bradeplanden var en blanding af øl fra Det Våde Får. Her valgte vi Dark Lager, da vi personligt kunne lide en af de mørke øl til at give smag. Vi efterfyldte med vand undervejs.

Her har eksempler på øl, som vi ville bruge denne forbindelse:

Så er det bare om at få køllerne på grillen. Have den midterste gasbrænder på ca. halv kraft. Justere lidt på gassen, så termostaten siger 110 grader ca. Husket at vædde kødet i de ca 10 timer som kødet skal have.

Husk der skal både væske på køllerne undervejs – og I skal heller ikke tørste. Der er både mulighed for en øl og en GT undervejs.

Anretning og tilbehør


Sådan ser køllerne ud efter 10 timer ved ca. 110 grader:

Der skal være sovs til.

Vi valgte en let salat til og nogle røsti.

Velbekomme!

Og hvad drikker vi til en lammekølle?


Her er helt naturligt, at Kelleris Vingaards “hovedvine” er bedst, men hvor der er også er fundet plads til “lille my” – My Taste.

Og er man til øl, så er Det Våde Fårs Bolette at anbefale.

Alternativ Kvassish …

Og vi har et alternativ indenfor kategorien mjød:


Om JensenGrill – det danske ultimative alternativ indenfor grill

Denne blog er en del af en blogserie omkring, hvor man får de bedste resultater på en JensenGrill. Vores ambition er at blive den side, hvor vi har flest tips og tricks. De andre blogs kan ses her.

Greatwater.dk har indgået en aftale med JensenGrill, hvor det er muligt, at købe denne gril med en rabat på 10% (og tilbehør købt sammen med grillen) ved brug af denne rabatkode: GRILL-0088. Brug dette unikke tilbud og køb den her.

Læs mere om denne grill her på greatwater.dk.

Om Madentusiasten


Madentusiasten er Greatwater.dk’s faste mablogger, som også har skrevet kogebogen “Èn vin til hele menuen“.

Denne bog kan købes her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *